İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Ramazan Bayramı tatili boyunca yaşanan trafik kazaları hakkında açıklama yaptı. 26 Mart - 8 Nisan tarihleri arasında trafik güvenliği için geniş çaplı önlemler alındığını ve 69 bin 11 polis ve jandarma personelinin görevlendirildiğini belirtti. 720 personel, sivil yolcu gibi otobüslere binerek denetimler gerçekleştirdi. 468 ortalama hız tespit sistemiyle 19 bin 326 km yol denetlenirken, 1271 radar aracı ve hava araçlarıyla da denetimler desteklendi. Geçen yıla göre denetim sayısı %30,6 artarak 4 milyon 957 bin 939 araca ulaştı. Yoğun denetimlere rağmen, maalesef 74 vatandaşımız hayatını kaybetti ve 10 bin 199 kişi yaralandı. Bu acı verici sonuçlar, yetkilileri trafik güvenliğini iyileştirmek için daha fazla çalışma yapmaya itiyor.

Bayramda Trafik Kazalarının Boyutu

Denetimler sonucu 593 bin 654 sürücüye cezai işlem uygulanırken, 48 bin 21 araç trafikten men edildi ve 7 bin 720 sürücünün ehliyeti el konuldu. Bir önceki bayrama göre ölümlü ve yaralanmalı trafik kazaları %4,6 azalmasına rağmen, 74 can kaybı hala kabul edilemez bir rakam. Kazaların en büyük nedeni ise aşırı hız. 6 bin 268 kazanın %41'i ve 74 can kaybının 44'ü hız ihlalinden kaynaklandı. Geçiş önceliği ihlali, arkadan çarpma, şerit ihlali, dönüş kuralları ve kırmızı ışık ihlalleri de diğer önemli nedenler arasında yer aldı. Kazaların %45'i ve can kayıplarının %44,6'sı ise 14.00-20.00 saatleri arasında gerçekleşti.

Aşırı Hızın Acı Sonuçları

Bakan Yerlikaya, trafikte gösterilecek bir saniyelik sabrın can kurtarabileceğini vurguladı. Emniyet kemeri takmanın önemini belirtirken, araç kullanırken cep telefonunun tehlikelerine dikkat çekti. Her kazanın aynı dersi verdiğini, "keşke"lerin hayat kurtarmadığını, kuralların, dikkatin ve sorumluluğun kurtardığını ifade etti. Vatandaşlardan trafik kurallarına uymalarını, aşırı hız yapmamalarını ve emniyet kemerlerini takmalarını istedi. Bu konudaki hassasiyeti vurgularken, hedeflerinin "Trafikte Sıfır Can Kaybı" olduğunu tekrarladı.

Yeni Trafik Kanunu Taslağı

Trafikte kural ihlallerinin caydırıcılığını artırmak için "Karayolları Trafik Kanunu"nda değişiklik yapılması için 32 maddelik bir kanun değişikliği taslağı hazırlandı. Bu taslağın önümüzdeki günlerde meclise sunulacağı belirtildi. Bakan Yerlikaya, denetimlerin artması ve caydırıcılığın güçlenmesiyle trafik kazalarının daha da azalacağına inandığını söyledi. 7/24 görev yapan emniyet ve jandarma teşkilatına, valilere ve kaymakamlara teşekkür etti. Trafiğin sadece bir ulaşım değil, bir hayat meselesi olduğunu ve kurallara uymanın bir zorunluluktan öte, vatan sevgisinin ve millete saygının göstergesi olduğunu vurguladı.